Klimapolitisk kinderegg til regjeringsforhandlingene

Av Thor Eek

Regjeringsforhandlingene på Gran er godt i gang. KrF og Venstre har på forhånd varslet klima som viktig sak. Men hvilke klimapolitiske tiltak kan motivere KrF for å gå inn i regjering, være viktig nok for Venstre, og godtas av FrP og Høyre? Og gjennomføres innen neste stortingsvalg i 2021?

Jeg har to klare kandidater som samlet gir stor klimagevinst, men også større klimabevissthet i befolkningen og økt konkurransekraft for norsk næringsliv:

1. Støtteordning for elbillading i borettslag og sameier

Stortinget har vedtatt at alle nye personbiler og varebiler skal være nullutslippskjøretøy innen 2025. En utfordring er at etablering av ladeplasser i blokkbebyggelsen går alt for sent. Uten mulighet for lading vegrer blokkbeboere seg for å bytte til elbil.

En statlig støtteordning vil øke tempoet i utfasing av fossile biler.

I tillegg vil det bidra til en mer rettferdig fordeling av dagens goder som følger med kjøp av elbil, der beboere i blokk er i mindretall.

2. Plan for energieffektivisering av eksisterende bygg

Enova gir store støttebeløp til reduserte klimagassutslipp. Det meste går til transport og industri, en urovekkende mindre del til bygg. Husholdningene tilfører Enova rundt 400 millioner kroner årlig gjennom påslag på nettariffen, men får langt mindre tilbake. Midlene som deles ut til boligsektoren går overveiende til småhus og ikke blokkbebyggelsen. Her er konsentrert boligbebyggelse viktig fordi det er en klimavennlig boform.

Stortinget har gang på gang bedt regjeringen om en plan for å spare 10 TWh i eksisterende bygg innen 2030. Regjeringen har vegret seg. Den nye regjeringen bør enkelt kunne forplikte seg til å levere en slik plan.

Kombinasjonen av klimatiltak og økonomisk støtte til husholdningene, er en nøkkel til enighet.

Kanalisering av klimastøtte via husholdninger er god fordelingspolitikk som vil gi større folkelig oppslutning om klimasaken. Stimulering til investeringer i boligmassen har også næringspolitisk effekt. Det bidrar til teknologiutvikling og nye arbeidsplasser.

Med andre ord; et klimapolitisk kinderegg.

Thor Eek er administrerende direktør i NBBL. Han har tidligere ledet NBBLs advokatkontor og er ekspert på det det meste innenfor bolig og boligsamvirket. Følg han på twitter @ThorEek.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: