Husbank til de som ikke har foreldrebank

Av Stian Oen

– Hjelp unge inn på boligmarkedet!

Det var det krystallklare svaret til tidligere Selvaag-sjef Baard Schumann da han i NBBLs Boligpodden nylig fikk spørsmålet om hva han aller helst vil ha inn i den nye regjeringsplattformen.

Jeg skal innrømme at jeg ble litt overrasket. Ikke fordi jeg er uenig. Det er tvert imot lite jeg heier mer på enn at det må gjøres mer for unge på boligmarkedet. Men jeg hadde kanskje sett for meg at en boligtopp med lang fartstid som sjef hos ulike boligprodusenter heller ville pekt på behovet for økt boligbygging, forenklinger i regelverket, behovet for en egen boligminister – eller noe tilsvarende.

Isteden fremhever han altså på den mildt sagt krevende situasjon unge uten egenkapital – men som har betjeningsevne – opplever i dagens boligmarkedet, der boliglånsforskriften setter klare begrensninger i mulighetene for å ta opp lån. Og han mener en utvidelse av startlånordningen til å omfatte denne gruppen er den rette medisinen.

«Unge som ikke kan gå til foreldrebanken må istedet kunne gå til Husbanken», er egentlig det Schumann sier, lett omskrevet. Jeg kunne ikke vært mer enig.

Forhåpentligvis lyttes rådet til hos de borgerlige partiene på Granavolden Gjæstgiveri, der det nå forhandles om ny regjeringsplattform.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen. Stian er også en av vertene i NBBLs podcast Boligpodden.

2 kommentarer om “Husbank til de som ikke har foreldrebank

Legg til din

 1. Jada! Mer hjelp = mer lån. Nå har den norske gjennomsnittshusholdningen så mye lån at en renteoppgang på 1,5% gjør at total rente- og avdragsbelastning vil overgå det den gjorde i 1987. I 1987 var mesteparten av denne kostnaden renter. Dermed kan kostnaden minkes ved å sette ned renten som Norges Bank gjorde de neste 25 årene, med unntak av små perioder med små renteoppganger.

  Problemet er at boligprisene i Oslo er så høye at de er avhengige av å bli støttet opp av (foreldres) boliger med mye egenkapital i og denne er skapt nesten utelukkende av boligprisvekst.

  Hvis renten ikke skal gå opp tilsier jo all økonomisk teori at inflasjon og økonomisk vekst over tid må være godt under trend for å støtte opp om dette kriselave rentenivået. Legg inn 0,5% lønnsvekst (reell) over 1% inflasjon og se på hvor mye lettelse i reell rente og avdragskostnad blir over et 10 år opp mot 2% inflasjon og ca. 1,5% reallønnsvekst som vi har hatt i snitt på 00-tallet…

  Senk prisene med masse boligbygging og progresiv boligskatt som matches med tilsvarende lettelse i bunnfradrag på lønn og videre bortfall av skatefri utleie i egen bolig (sørger over tid for større og færre boliger, alt annet likt) og vi er litt på vei mot st sunnere boligmarked…

  Har noen som bygger boliger noen sinne ment at priser er for høye og at de bør ned fremfor at det skal inn med mer kreditt. Ingen som engang ser at vi har malt oss inn i et hjørne?

  Liker

 2. Det er egentlig ingen som har interesse av at boligprisene vokser til himmels. Det beste for alle – boligbyggere, boligkjøpere og boligselgere – er en jevn og stabil boligprisutvikling. Det vil også gjøre det enklere for unge å kjøpe bolig. En slik utvikling kan på sikt forhåpentligvis føre til at unge med betjeningsevne som mangler egenkapital likevel kan få lån på helt ordinære vilkår i bankene. At høy takt i boligbyggingen er noe av det som trengs for å oppnå dette er jeg enig i.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: