Grunnlovfeste retten til bolig?

Av Stian Oen

Bør retten til bolig grunnlovsfestes i Norge? Det mener i alle fall SV, som nå har foreslått at følgende formulering skal tas inn som en egen paragraf i Grunnloven: «Enhver borger har rett til en bolig. Nærmere bestemmelser om gjennomføringen av denne grunnsetning fastsettes i lov.»

Men er en slik grunnlovfesting en god idé? Og kanskje viktigst: Vil det få noen praktisk betydning?

I Norge eier de fleste av oss – rundt 80 prosent – vår egen bolig, kjøpt og betalt for egne – dog ofte lånte – penger. Staten spiller riktignok en aktivt rolle i boligpolitikken, med Husbanken som sitt viktigste verktøy. Men selve ansvaret for å skaffe seg bolig er i stor grad lagt på hver enkelt av oss. Det er derfor boligbyggelagene hver eneste dag i snart 90 år har stått på for å levere tusenvis av nye boliger til boligkjøpere i hele landet.

Alle makter riktignok ikke å skaffe seg bolig på egenhånd. Derfor har det lenge vært lovfestet at myndighetene skal hjelpe folk som sliter med boligsituasjonen. Og det finnes helt klart en del andre utfordringer i boligpolitikken. Fra NBBLs side er det her særlig blitt pekt på situasjonen på boligmarkedet for ungdom.

Spørsmålet er likevel om å grunnlovfeste retten til bolig løser utfordringer vi ikke makter å håndtere i dag? I enkelte andre land ser de faktisk ut til å mene dette. Sør-Afrika rett til bolig inn i sin grunnlov i 1993. Og så sent som i juli i fjor ba faktisk FNs spesialrapporter for bolig Irland om å enten grunnlovsfeste retten til bolig, eller gjøre andre lovmessige grep for å bekjempe landets boligkrise.

Men norsk boligsektor er jo ganske annerledes enn boligsektorene i både Sør-Afrika og Irland. I Norge står selveierdemokratiet svært sterkt. Eierandelen er høy. Det bygges boliger av høy kvalitet. Og fremfor alt bygges det nok boliger, i regi av boligbyggelagene og andre boligbyggere.

Dette er nok også noen av grunnene til at et stort stortingsflertall nylig vendte tommelen ned for SVs forslag.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen. Stian er også en av vertene i NBBLs podcast Boligpodden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: