U-sving fra Fed

Av Christian Frengstad Bjerknes

På gårsdagens rentemøte endret Fed kurs fra gradvise renteøkninger til «vent og se». Og ikke nok med det, de endrer kommunikasjonen rundt den beryktede balansen (les: quantitative easing). Ringvirkningene kan føles helt inn i det norske boligmarkedet.

Først, la oss gå seks uker tilbake i tid. Da sa Fed følgende:

«Some further gradual increases in the target range for the fed funds rate will be consistent with sustained expansion of economic activity, strong labor market conditions, and inflation near the Committee’s symmetric 2 percent objective.»

I går var det endret til:

«In light of global economic and financial developments and muted inflation pressures, the Committee will be patient as it determines what future adjustments to the target range for the federal funds rate may be appropriate.»

Det må kalles en drastisk endring all den tid uroen i finansmarkedet har avtatt, børsene har steget og enda viktigere – sysselsettingen økte med 312.000 i desember. So much for being data dependent.

Balansen er ikke på autopilot allikevel

Powell uttalte på slutten av fjoråret at nedskaleringen av Fed sin balanse (kalt quantitative tightening) var på autopilot. Men også her gjør Fed en u-sving. Les uttalelsen her.

Konsekvensen er at Fed vil ha en større balanse enn det de tidligere har sett for seg. Ergo kommer de til å avslutte balansereduksjonen tidligere enn ventet. Markedet jubler.

Hvorfor endrer de kurs?

I begynnelsen av pressekonferansen sier Powell følgende:

«This change was not driven by a major shift in the baseline outlook for the economy.»

Han fortsetter med å forklare retningsendringen med lavere globale vekstutsikter, lavere inflasjonsforventninger, strammere finansieringsforhold og government shutdown.

Jeg tror for så vidt at det er riktig av Fed å innta en «vent og se» holdning mtp. ytterligere renteøkninger, men Powell sine stadige retningsendringer bygger ikke tillit. Man sitter igjen med en følelse av at det er markedet som styrer Fed. Kanskje det finnes en Powell-put allikevel.

Er Fed ferdig med renteøkningene? Hva da med Norges Bank?

Dette kan ha vært første tegn på at Fed er ferdig med å øke renta i denne omgang. Som El-Erian skriver, «normaliseringen» av pengepolitikken kan vise seg å bli langt vanskeligere enn ventet.

Det kan ha stor betydning for den varslede renteoppgangen i Norge. Dersom Fed er på «hold» og ECB på negativ rente er det vanskelig å se for seg Norges Bank kjøre et sololøp. Renteforventningene kan dermed gi betydelige ringvirkninger inn i norsk økonomi og boligmarkedet.

Christian Frengstad Bjerknes er NBBLs sjeføkonom. Følg han på twitter @cfbjerknes. Christian er også en av vertene i Boligpodden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: