Boligetablering: Kommunal garanti vs. startlån

Av Stian Oen

Stavanger Høyres ordførerkandidat John Petter Hernes peker på førstegangsetablereres utfordringer på boligmarkedet i Dagens Næringsliv 19.2. Det fortjener han ros for. Men forslaget om kommunal garanti for unges egenkapital vitner først og fremst om at startlånordningen er blitt altfor smal de siste årene.

Tidligere fikk landets kommuner penger fra Husbanken for å gi lån til førstegangsetablere uten egenkapital, men med betjeningsevne.  I dag er denne muligheten borte. Nå gis det startlån kun til såkalt «varig vanskeligstilte» på boligmarkedet. Førstegangsetablere uten egenkapital er i praksis henvist til foreldrebanken – eller leiemarkedet.

En langt bedre løsning enn kommunal garanti er derfor å utvide startlånordningen. Den må omfatte boligetablerere uten egenkapital, men med betjeningsevne. Slik vil alle få glede av den, ikke bare de som bor i en kommune som tenker slik de gjør i Stavanger Høyre.

Min oppfordring til Hernes og Stavanger Høyre er derfor at de bør legge bort planene om en kommunal garantiordning, og heller foreslå å utvide startlånordningen for boligminister Monica Mæland. Mæland er som kjent også fra Høyre. Mulighetene for å bli lyttet til bør dermed være til stede.

Til slutt: En innvending mot å utvide startlånordningen som stadig gjentas er at dette vil motvirke hele hensikten med boliglånsforskriften, som er å begrense låneopptakene. Selv om startlånsordningen utvides vil imidlertid myndighetene fortsatt ha full kontroll med hvor mye startlån som gis. Slik kan det enkelt sikres at en utvidelse ikke gir så store økninger i låneopptakene at dette drar grunnen under boliglånsforskriften.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen. Stian er også en av vertene i NBBLs podcast Boligpodden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: