Forslag til nye boligregler vil gi flere konflikter

Av Henning Lauridsen

Regjeringen ønsker å gjøre bolighandelen tryggere og redusere konfliktene når boliger skifter eier. Forslaget de har kommet med er velment, men vil få motsatt effekt.

Særlig boligselger kommer dårlig ut. Årsaken til det er at regjeringen ønsker å erstatte «som den er» -salg med en bagatellgrense på 10 000 kroner.

Dagens regler er for selgervennlige

At en bolig selges «som den er» betyr at kjøper overtar boligen med de skjulte feil og mangler den eventuelt måtte ha. Likevel er selger ansvarlig i inntil 5 år etter salget dersom det oppdages vesentlige feil og mangler selger burde visst om, eller bevisst har unnlatt å informere om.

En vesentlig feil er i dag definert til 5 prosent av kjøpesummen. Det betyr at kjøper du en bolig til 5 millioner og oppdager en mangel det koster 250 000 kroner å utbedre kan selger bli økonomisk ansvarlig dersom vedkommende burde kjent til denne mangelen.

Jeg er enig i at denne grensen er litt for selgervennlig, den burde reduseres, men å gå fra 250 000 til 10 000 legger altfor stor risiko på selger.

Nye regler er uforsvarlige for boligselger

Tanken bak forslaget er at en streng behandling av boligselger fører til at han skaffer seg en god tilstandsvurdering som sikrer at alle opplysningene om eiendommen kommer på bordet.

Det vil ikke skje i praksis, for selv en erfaren takstmann vil ikke være i stand til å oppdage alt. Enkelte feil er umulige å oppdage uten å gå drastisk til verks med f.eks å åpne veggen på badet for og sjekke at alt er i orden med rørsystemet.

Derfor er dette forslaget uforsvarlig for boligselger. Det er viktig å huske på at både kjøper og selger er forbrukere og har rett på forbrukervern. Derfor må loven legge til rette for en rettferdig og balansert risikofordeling mellom disse.

Fordel risikoen på boligkjøper og boligselger

NBBL foreslår at forslaget sendes tilbake til regjeringen for videre utredning. Dette er altfor viktig for folk flest til å eksperimentere med.

Her NBBLs innspill som vi mener vil gi en balansert risiko for kjøper og selger:

  • Grensen for hva som er et vesentlig avvik reduseres fra 5 til 3 prosent.
  • Selges en bolig med tilstandsvurdering og utfylt egenerklæringsskjema, kan den fortsatt selges med et «som den er» forbehold.
  • Selges en bolig uten tilstandsvurdering gjelder en bagatellgrense på 1 prosent av kjøpesummen.
  • Takstmann blir økonomisk ansvarlig for alle feil og mangler som burde blitt oppdaget.

Henning Lauridsen er direktør for interessepolitikk og jus i NBBL. Følg han på twitter @hlaurid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: