Med blikket festet på antall usolgte boliger

Av Christian Frengstad Bjerknes

Dagens situasjon i boligmarkedet beskrives av mange som en drømmesituasjon med lav prisvekst og høyt boligtilbud. Men hvor lenge varer det?

Å følge med på antall usolgte boliger kan være nyttig for å forutsi svingningene i boligmarkedet. De store svingningene i 2016 og 2017 fungerer som et godt eksempel. «Lageret» av usolgte begynte å stige allerede høsten 2016. Boligprisene toppet allikevel ikke ut før tidlig i 2017.

Oppgangen i antall usolgte boliger varte imidlertid ikke lenge og toppen ble nådd allerede høsten 2017. Boligprisfallet stabiliserte seg som vi vet først ved inngangen til 2018.

Vi har ingen krystallkule, men å følge lagerutviklingen i antall usolgte boliger hjelper oss å forstå.

Lageret av usolgte boliger har falt de siste månedene, men det ligger fortsatt høyt. I løpet av året ferdigstilles det også mange nye boliger, boligkjøpere vil derfor fortsatt ha mye å velge mellom.

Det betyr imidlertid ikke at boligprisene nødvendigvis vil falle. Etterspørselen blir avgjørende. Og den har vært god. Det selges rekordmange boliger. Derfor ser vi fortsatt en moderat boligprisvekst.

Historien viser imidlertid at boligprisene sjelden flater ut over tid, svingningene kan til dels være store. Og endringer i markedssituasjonen vises altså ikke nødvendigvis først i prisutviklingen, men ved endringer i omsetning og antall usolgte boliger.

Så hvor får vi de første varslene om et kommende boligprisfall? Ikke nødvendigvis ved at boligprisene faller. Det første signalet kommer ofte ved at omsetningen reduseres og antall usolgte boliger stiger ettersom selger ikke får det hun ønsker. Enn så lenge får hun imidlertid det.

christian-blogg-07.03.19

Christian Frengstad Bjerknes er NBBLs sjeføkonom. Følg han på twitter @cfbjerknes. Christian er også en av vertene i Boligpodden.

Christian ble også intervjuet av Hegnar ang. denne saken. Les her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: