Sjeføkonomens blikk: Invertert rentekurve. This time is different?

Av Christian Frengstad Bjerknes

En invertert amerikansk rentekurve skaper frykt for resesjon, med rette. En resesjon i USA vil også ramme norsk økonomi og dermed både boligprisene og byggeaktiviteten her hjemme. Men det er flere grunner til å anta at informasjonen i rentekurven har endret seg fra tidligere nedturer.

Tommelfingerregelen sier at en invertert rentekurve over to kvartaler gir resesjon fire til seks kvartaler lenger ned i gata. En invertert rentekurve har forutsagt alle de syv siste resesjonene i USA – uten falske signaler! Dermed er det ikke overraskende at både økonomer og media følger rentekurven med argusøyne i dag.

«This time is different» er kanskje et av de farligste ordene innen finans, men det er viktig å påpeke at informasjonen i rentekurven kan ha endret seg.

Fem grunner til at informasjonen i rentekurven kan være endret

Terminpremien har blitt negativ. Det betyr at den «naturlige» differansen mellom korte og lange renter er borte. Ergo, kan vi forvente at kurven inverteres tidligere og oftere enn før.

Antatt «normalrente» har falt fra fem til to prosent i løpet av få år. Dermed behøver vi ikke så veldig store endringer i styringsrenten før kurven inverteres.

Økte sentralbankbalanser/sentralbankenes kjøp av lange rentepapirer (QE) etter finanskrisen har økt etterspørselen etter lange renter og dermed senket renten på de papirene.

Overgangen til inflasjonsstyring har stabilisert inflasjonsforventningene. Tidligere skyldtes endringer i lange renter svingninger i både inflasjon- og realrenteforventningen. I dag skyldes det i hovedsak endringer i kun realrenten.

Nå som alle følger rentekurven fra dag til dag, så kan psykologien bli selvoppfyllende og påvirke markedet annerledes enn ved tidligere inverteringer.

Dette betyr selvfølgelig ikke at du skal overse en invertert rentekurve, kun at tolkningen av en invertert rentekurve kan endres over tid. Budskapet fra rentemarkedet er allikevel klokkeklart – uavhengig av om rentekurven vaker rett over eller rett under nullstreken – på dagens nivåer signaliserer rentemarkedet at oppgangskonjunkturen nærmer seg slutten. Det er gode grunner til at «this time is different», men vi er altså advart.

Graf 1: Rentekurven og resesjoner

graf1

Graf 2: Terminpremien

graf2

Christian Frengstad Bjerknes er NBBLs sjeføkonom. Følg han på twitter @cfbjerknes. Christian er også en av vertene i Boligpodden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: