Eldrebølgen – kan borettslag være noe av løsningen?

Av Stian Oen

Eldrebølgen nærmer seg for alvor, og med den følger det utfordringer. Svært mange eldre bor i store eneboliger som ikke er tilpasset eldres livssituasjon. Både trapper, kjøkkenløsninger, avstander innendørs og toalettfasiliteter kan by på utfordringer.

Å flytte til en ny og moderne leilighet som er bygget etter strengere krav til tilgjengelighet og nærhet til ulike tjenestetilbud er noe mange eldre oppgir at de ønsker, ifølge undersøkelsen «Eldres boligbehov» som kom i 2018.

Men, enklere sagt enn gjort.

En enebolig er ofte mindre verdt enn en sentralt beliggende leilighet. Å ta opp nytt boliglån i godt voksen alder når eneboligen for lengst er nedbetalt sitter langt inne hos mange. Dessuten er det slett ikke alle som ønsker å flytte fra eneboligen sin, selv om hverdagen blir enklere og mer praktisk.

Borettslag kan være en løsning

Løsningen for mange kan være å kjøpe en borettslagsleilighet. En del borettslagsleiligheter har langt lavere privat finansieringsbehov enn en tilsvarende sameieleilighet. Et eksempel er Klosterøya Vest, et svært spennende og attraktivt boligområde, som utvikles av blant andre Skien Boligbyggelag. Her utgjør fellesgjelden halvparten av kjøpesummen.

Ved kjøp av slike borettslagsleiligheter vil dermed salget av enebolig ofte finansiere kjøp av ny leilighet. Selv om renter fortsatt må betales, trenger det dermed ikke bli nødvendig med nytt låneopptak. Dette gir muligheter, ikke minst for eldre bosatt i store og usentralt plasserte eneboliger.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen. Stian er også en av vertene i NBBLs podcast Boligpodden.

En kommentar om “Eldrebølgen – kan borettslag være noe av løsningen?

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: