Kategorier
Boligmarkedet Boligpolitikk Leie-til-eie Stian Oen Ungdom

Enklere veier inn i boligmarkedet

Byrådet i Oslo la nylig fram sine lenge varslede tiltak for å gjøre veien inn i boligmarkedet i hovedstaden enklere. Bakgrunnen er at boligprisene i Oslo er svært høye – og fortsatt stiger. Konsekvensen av denne utviklingen er at folk i yrker som sykepleiere og brannkonstabler knapt har råd til å kjøpe en eneste bolig i Oslo – og i alle fall ikke boliger i sentrum.

Av Stian Oen

Byrådet i Oslo la nylig fram sine lenge varslede tiltak for å gjøre veien inn i boligmarkedet i hovedstaden enklere. Bakgrunnen er at boligprisene i Oslo er svært høye – og fortsatt stiger. Konsekvensen av denne utviklingen er at folk i yrker som sykepleiere og brannkonstabler knapt har råd til å kjøpe en eneste bolig i Oslo – og i alle fall ikke boliger i sentrum.

Tre tiltak – fem piloter

Oslobyrådets forslag til å møte denne situasjonen kan oppsummeres i følgende tre tiltak:

  • Etablering av rimelige utleieboliger, bl.a. etter modell av det danske boligkonseptet Allmenn+. Folk som utfører enkle vedlikeholds- og driftsoppgaver i bygårder skal også kunne få rimeligere leie.
  • Delt eierskap til boliger, slik at kommunen selger boliger men likevel beholder deler av eierskapet. På denne måten blir summen kjøper må ut med lavere.
  • Leie-til-eie, altså at en først leier bolig av kommunen en perioden før en eventuelt også kjøper den.

Til sammen skal det settes i gang fem pilotprosjekter, for å prøve ut disse tiltakene.

Jeg mener dette er interessante forslag, som alle kan inngå i det som forhåpentligvis vil bli et stadig økende knippe tiltak og ordninger for å lette inngangen på boligmarkedet for førstegangsetablerende. Her trenger vi enda flere tiltak enn de Oslobyrådet nå har kommet med – og de bør slett ikke avgrenses til å kun gjelde hovedstaden.

Bra at eierlinja styrkes

Litt skeptisk er jeg likevel til byrådsleder Raymond Johansens uttalte ambisjon om at kommunen etter hvert skal kjøpe 20 % av alle nybygg i Oslo. Ambisiøst er det så det holder, så det skal han få stjerne i boka for. Men når alt kommer til alt er kanskje det viktigste kommunen kan gjøre å legge til rette for at boligene bygges; ikke å eie dem?

Svært positivt er det samtidig at byrådet ikke faller for fristelsen å foreslå løsninger som kun retter seg mot utleiemarkedet, men snarere legger opp til at flere skal kunne eie egen bolig. Det er politikk som understøtter eierlinja, og som dermed innfrir det viktigste ønsket NBBL har formidlet til byrådets boligpolitikk.

Mer profesjonell utleiesektor

Samtidig skulle jeg ønske byrådet hadde benyttet anledningen når boligpolitikken først skulle under lupen til nettopp å sette fokus på leiesektoren i hovedstaden. Ikke for å gjøre den større. Men mer profesjonell, og bedre for leietakeren. For det er dessverre en kjensgjerning at utleiesektoren særlig i hovedstaden har sine utfordringer, knyttet til useriøse og uprofesjonelle utleiere. Løsningen kan være å legge til rette for større og mer profesjonelle aktører, noe både NBBL og Leieboerforeningen ved flere anledninger har gått inn for.

Enklere veier inn

Det som står igjen etter fremleggelsen av byrådets boligforslag er likevel et ønske – og vilje – til å jobbe for enklere veier inn i boligmarkedet. Det er positivt, og nødvendig. Nettopp ved å legge til rette for de mange og ulike ordningene og mulighetene for å etablere seg i egen bolig ved siden av det ordinære boligmarkedet, leverer byrådet et kraftfullt bidrag til å lette situasjonen for de mange i hovedstaden som kjemper for å komme inn i boligmarkedet.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen. Stian er også en av vertene i NBBLs podcast Boligpodden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s