Klyngenes betydning

Av Stian Oen

«Vi samarbeider der vi kan, og konkurrerer der vi må!»

Så enkelt og samtidig så presist beskrev Benedicte Økland hva næringsklyngen Construction City – der hun er daglig leder – egentlig gjør da hun nylig gjestet NBBLs podcast. Det samme var noe av budskapet fra næringsklyngen Proptech Innovations styreleder Terje Gilje, da han tidligere i år var innom Boligpodden.

Det er ekstra spennende å se at det er med utgangspunkt i to av våre boligbyggelag – OBOS og BOB – at noen av landets mest spennende og innovative næringsklynger nå utvikler seg. Ikke sånn å forstå at disse klyngene kun handler om boliger og boligbygging: Det er å lære av bedrifter og aktører i andre sektorer – og å dele egen kunnskap med disse – som først og fremst er klyngenes fortrinn.

Konkret kan slik deling og læring hjelpe oss med å finne måter å spare strøm ved kun å varme opp rommene i huset der det faktisk oppholder seg mennesker. Eller gjøre det enklere for eldre å bo hjemme lenger, gjennom smart og personvernvennlig overvåkningsteknologi – bare for å nevne noen eksempler.

Ikke minst er dette spennende fordi det kan fortelle oss noe viktig om fremtiden, både for boligbyggelagene og boligsektoren: Innovasjon og samarbeid vil bare i sterkere og sterke grad gå hånd i hånd i fremtiden. Og, ikke minst: Det er ikke farlig å dele kunnskap og innsikt med konkurrentene.

Som Nils Arne Eggen en gang sa: «Er vi gode nok spiller det ingen rolle om de andre ser hva vi gjør.» Eggens poeng var at de virkelig gode alltid utvikler seg videre. Om andre kopierer det du gjorde i går, er derfor ikke så farlig.

Nedsiden av Eggens resonnement er at de som ikke utvikler seg videre er de som rykker ned. Før het det «spis eller bli spist». «Samarbeid eller forsvinn» er kanskje enda mer dekkende for hvordan fremtiden vil fortone seg.

«Det vil alltid oppstå mange spørsmål og problemstillinger når en skal gjøre ting sammen og på nye måter – det er det som er spennende, og som driver oss framover», understrekte Økland da hun gjestet Boligpodden. Det tror jeg er en helt avgjørende innsikt å ha med seg for boligbyggelag som er opptatt av å møte fremtiden mest mulig forberedt.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen. Stian er også en av vertene i NBBLs podcast Boligpodden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: