Norge mangler studentboliger

Av Stian Oen

August betyr semesterstart for titusenvis av studenter rundt omkring i hele landet. Like årvisst er nyhetsoppslagene om studentboligmangel og lovnader fra politikerne om at nå skal det bygges flere studentboliger.

Vi har om lag 265.000 studenter i Norge, men bare i underkant av 40.000 studentboliger. Det utgjør en studentboligdekning på ca. 14%, ifølge Norsk studentorganisasjons studentboligundersøkelse 2018. Studentmassen øker noe hvert år, og det må bygges en god del nye studentboliger bare for å kunne opprettholde dagens dekningsgrad.

Mange mener studentboligdekningen bør økes. Norsk studentorganisasjon sier den bør opp på 20%, mens de fleste partiene på Stortinget har vedtatt at det bør bygges minst 3000 nye boenheter i året. Også i NBBL går vi inn for økt studentboligdekning. I vårt boligpolitiske program har vi vedtatt at det bør bygges «minst 3000 nye studentboliger årlig».

Likevel høres jo verken 14 eller 20% spesielt mye ut. Vel, langt fra alle studenter bor i studentboliger; mange leier bolig privat og noen bor fortsatt hjemme. Som lederen i Norsk studentorganisasjon Marte Øien også påpeker, er det viktigste sånn sett å få det riktige antallet studentboliger.

Fortsatt er altså dette antallet for lavt, til tross for at regjeringen i flere runder de siste årene har økt rammene for hva studentsamskipnadene får i tilskudd ved bygging av nye studentboliger. Disse økningene har vært positive, og er en viktig grunn til at forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) mener det kan bygges flere nye studentboliger i år enn på lenge. Om hun får rett i det, gjenstår å se.

Men – alt handler ikke om bygging av nye boliger. Det gis i praksis ikke tilskudd til rehabilitering av studentboliger. Dermed er risikoen til stede for at boliger blir stående tomme fordi studenter heller velger private utleieboliger framfor utrangerte og dårlig vedlikeholdte studentboliger. Da hjelper det ikke stort om studentboligdekningen blir høyere.

Det er studentenes bosituasjon og at denne blir bedre som er det viktigste.

Stian Oen er seniorrådgiver i NBBL, og jobber med interessepolitisk arbeid. Følg ham på Twitter @stianoen. Stian er også en av vertene i NBBLs podcast Boligpodden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: