Statsbudsjettet 2020 – hva kan vi håpe på?

Av Stian Oen

Mandag 7. oktober er det igjen klart for regjeringens forslag til statsbudsjett for det kommende året. Alt i fjor høst kom NBBL med flere forslag til regjeringens budsjettarbeid, men hva som faktisk kommer i budsjettet er vi like spent på som alle andre. Vi prøver oss med et blikk inn i krystallkula.

Støtteordning til elbiler?

I regjeringens politiske plattform fra Granavolden loves det «økonomisk støtte til ladestasjoner og ladepunkt i borettslag, sameier og garasjelag». Oslo kommune har allerede på plass en støtteordning til samme formål, og i høst skal Stortinget behandle et forslag fra regjeringen som gir beboere i borettslag og sameier lovfestet rett til å installere ladepunkter i tilknytning til boligen.

Beboere i borettslag og sameier står og tripper etter å få være med å bidra til å nå målsetningen om at alle nye biler som selges i Norge skal være utslippsfrie innen 2025. Dersom regjeringen ønsker å gi utbyggingen av ladepunkt et ekstra dytt, er dette riktig tidspunkt for å følge opp lovnaden fra Granavolden.

Utvidet og spisset BSU-ordning?

NBBL har ved flere anledninger foreslått både å øke sparebeløpet i BSU-ordningen og samtidig gjøre den forbeholdt førstegangskjøpere. En slik modernisering av ordningen vil gjøre den enda bedre tilpasset unge på vei inn i boligmarkedet, og er overmoden for gjennomføring. Så langt har det vært stille fra regjeringens side. Kanskje brytes tausheten på budsjettdagen?

Nye tiltak for førstegangsetablerere?

Norges Bank økte i september styringsrenten, mens Finanstilsynet har foreslått innstramminger i boliglånsforskriften. Så sent som i august fortalte SSB at det nå er færre unge i Norge som kjøper egen bolig.

Alt dette trekker i retning av at det trengs offensive tiltak for å styrke førstegangskjøpernes situasjon. Samtidig er det ikke lett å se hva regjeringen kan dra opp av hatten. Mulighetene for at startlån igjen skal kunne gis til andre enn vanskeligstilte er gjentatte ganger avvist, og rentene er det jo Norges Bank og bankene som styrer med.

Det mest sannsynlige er tiltak for å øke boligbyggingen, f.eks. gjennom forenkling av byggeprosesser. Dette vil helt klart være positivt, men det kan samtidig ta tid før det innvirker på boligprisene.

Klar for fremtiden med trygghetsboliger?

De aller fleste eldre kan selv skaffe seg en egnet bolig, enten det er ved å flytte eller ved å oppgradere sin nåværende bolig. For de som ikke har mulighet til det, kan såkalte trygghetsboliger være løsningen. Slike boliger er spesielt egnet for eldre som ikke trenger heldøgns omsorg, men som har behov for trygghet og bistand de ikke kan få i nåværende bolig.

NBBL har foreslått å utvide Husbankens tilskuddsordning for heldøgns omsorgsplasser i sykehjem og omsorgsboliger, slik at denne også kan inkludere trygghetsboliger uten heldøgns omsorg. Dette åpner ikke tilskuddsordningen for i dag.

NBBL gir innspill

Fasiten får vi allerede førstkommende mandag – det vil si; den virkelige fasiten kjenner vi først i slutten av desember, når Stortinget har gjort sitt endelige budsjettvedtak. Med flertallsregjering kan vi nok likevel gå ut fra at sluttresultatet vil ligge temmelig nært det regjeringen foreslår. Stortinget skal uansett gjennom en omfattende prosess med å få vedtatt statsbudsjettet. Her vil også NBBL delta med velbegrunnede, fremtidsrettede og offensive innspill til partiene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: